Cipru – Arhiepiscopul Hrisostom va susţine deschiderea condiţionată a bisericilor

Potrivit unor declarații recente este așteptată zilele acestea o reacție a Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe din Cipru prin care să-i propună președintelui țării ca slujbele bisericești să se desfășoare în zilele lucrătoare de peste săptămână, prin alternanţă, ca o modalitate de a preveni aglomerarea peste limită în zilele de duminică.

Presa locală a relatat marți că arhiepiscopul Hrisostomos își va susţine propunerea ca bisericile să fie supuse acelorași criterii de distanțare socială ca și întreprinderile. Aceasta ar însemna, în medie, o persoană la opt metri pătrați.

Se înțelege, de asemenea, că el va solicita ca vizitele la biserică să fie premise pentru o jumătate de oră, cu înştiinţarea şi acordul prealabil al preotului paroh, prin telefon.

Este de așteptat ca președintele Nicos Anastasiades să anunțe o decizie cu privire la relaxarea măsurilor. El este sfătuit de experți în domeniul medical, care au spus că sunt în favoarea ridicării unor restricții.

Experții au spus anterior, însă, că întreprinderile sau evenimentele care includ prezenţa unor oameni vor fi printre ultimele în ceea ce priveşte ridicarea restricțiilor. Aceasta includea şi posibilitatea ca slujbele bisericeşti fie săvârşite în prezenţa credincioșilor.

Se presupune că ridicarea restricţiilor va avea loc în patru etape. Cotidianul cipriot Phileleftheros a relatat că arhiepiscopul Hrisostomos va susține ca restricțiile în ceea priveşte bisericile să fie ușurate în prima fază.

În legătură cu aceste măsurile de relaxare arhiepiscopul a declarat că „împărtășește îngrijorările statului și că va propune președintelui măsuri care să nu dea peste cap planurile autorităţilor, pe de o parte și pe de altă parte, să acorde posibilități [de participare la slujbe n. tr.] credincioșilor , care nu prezintă mare risc pentru sănătate”.

Sursă articol.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *