Credincioșii greci se pot întoarce la sfintele slujbe începând cu 17 mai

Credincioșii Bisericii Ortodoxe din Grecia se vor putea întoarce la sfintele slujbe începând cu 17 mai, în urma relaxării restricţiilor privitoare la lăcașurile de cult, restricţii ce s-au aplicat în Grecia începând din 19 martie. Bisericile se vor redeschide credincioşilor pentru rugăciunea particulară cu două săptămâni mai devreme, pe 4 mai, a anunțat ieri premierul Kyriakos Mitsotakis, citat de Agenția de știri Ortodoxia.

Chiar dacă bisericile se vor redeschide, participarea credincioșilor la Sfânta Liturghie va fi în continuare supusă unor reguli stricte asupra cărora trebuie să se pună de acord Sfântul Sinod și experţii din domeniul medical, a adăugat premierul.

„Permiteți-mi să mă adresez Bisericii”, a spus Mitsotakis, „Îi mulțumesc arhiepiscopului și clerului pentru înțelegere și cooperare. Sărbătorirea Paştelui a fost grea pentru toată lumea anul acesta. Dar a devenit clar că era necesar pentru noi toți. Din 4 mai, bisericile vor fi deschise pentru rugăciunea individuală, iar de duminică, 17 mai, credincioșii vor putea participa la Sfânta Liturghie și la alte slujbe”, a declarat acesta.

Sfântul Sinod al Bisericii Greciei se va întruni mâine. Este de așteptat ca problema redeschiderii bisericilor să fie principalul punct de discuție.

Arhiepiscopul Ieronim al Atenei și ierarhii din Arhiepiscopia Cretei au cerut împreună deschiderea imediată a bisericilor, iar mitropolitul Hierotheos (Vlachos), purtătorul de cuvânt al Sfântului Sinod, și-a exprimat recent nemulţumirea că Biserica este tratată ca fiind mai puţin însemnată decât un supermarket sau un salon de coafură.

La rândul său, mitropolitul Hrisostom de Messinia a subliniat că Biserica a respectat ordinele statului, dar acum este timpul ca statul să ia aminte la solicitările Bisericii. Acesta a declarat că: Este timpul ca guvernul să asculte vocea arhiepiscopului Ieronim și a Sfântului Sinod, așa cum este exprimată în scrisoare [scrisoarea Arhiepiscopului către premier – n.tr.]. Nu mai putem ţine închise bisericile. Credincioșii nu mai pot accepta să nu participle la sfintele slujbe”, a spus ierarhul la Televiziunea Greacă. De asemenea, el a precizat în altă parte că poziția guvernului „nu a fost prea satisfăcătoare”.

Sursă articol.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *