Mitropolitul Hierotheos Vlachos: „Ce este Biserica pentru guvern, un coafor sau un supermarket?”

În contextul adoptării de către mai multe state din Europa a unor măsuri de relaxare în contextul pandemiei de cauzată de coronavirus, inclusiv pentru cultele creștine, mitropolitul Hieroheos Vlachos a emis ieri câteva opinii cu privire la situația dificilă prin care trece Biserica Greciei:

Aștept cu nerăbdare să revin nu numai la normalitate, ci și la sobornicitate” (subl. n.) , a spus Mitropolitul Hierotheos din Nafpaktos, vorbind la SKAI TV, înainte de anunțurile primului ministru despre ridicarea treptată a restricțiilor impuse din cauza conoravirusului.

„Întrucât problema este supraaglomerarea, vom lua toate măsurile necesare, vom face ceea ce ne-au instruit să facem. Nu știu dacă au alte motive ”, a subliniat Mitropolitul Nafpaktos.

El a comentat declarațiile purtătorului de cuvânt al guvernului potrivit cărora bisericile vor fi deschise treptat și că solicitarea exprimată în scrisoarea arhiepiscopului Ieronymos nu va fi satisfăcută și a adăugat că, după intervențiile sale continue de ieri în mass-media, a simțit o dezamăgire.

„Ce este Biserica pentru ei? Ce este Biserica, este o uniune, este un supermarket? Este mai rău decât un supermarket? Este mai rău decât un salon de înfrumusețare? Ce este biserica, nu este o organizație divină, care are o tradiție de 20 de secole? ” a subliniat Arhiepiscopul Ierotheos.

De asemenea, s-a întrebat: „Ce este această putere (a guvernanților n.tr.) și care sunt limitele puterii?” și a explicat că spune acest lucru pentru că era conștient de faptul că decizia trimisă de comisia de experți primului ministru a fost „bazată pe ceea ce spune arhiepiscopul fără să ridice problema credinței”.

Precizăm faptul că după declarația mitropolitului Hierotheos, premierul Greciei Kyriakos Mitsotakis a transmis cum se va proceda în privința ridicării restricțiilor impuse Bisericii Greciei, afirmând că: „Din 4 mai, bisericile vor fi deschise pentru rugăciune și închinare individuală. Începând cu 17 mai, credincioșii vor putea participa la Dumnezeiasca Liturghie “.

*Mitropolitul Ierotheos Vlachos, s-a născut în 1945 la Ioannina, Grecia. A absolvit Școala Teologică din cadrul Universității din Salonic și a fost hirotonit diacon în 1971 și preot în 1972. A activat în Arhiepiscopia Atenei ca preot și director al Secției pentru Tineret în perioada 1987-1995. A predat limba greacă și a ținut cursuri de etică ortodoxă la Școala Teologică Sfântul Ioan Damaschinul a Patriarhiei Antiohiei din nordul Libanului timp de mai multe semestre. A fost ales ca mitropolit de Nafpaktos și Hagios Vlasios în 1995.

Scriitor prolific, IPS. Hierotheos Vlachos a publicat mai mult de 60 de cărți în limba greacă. Mai multe dintre ele au fost traduse în alte limbi, inclusiv în engleză, franceză, spaniolă, arabă, română, rusă, sârbă, bulgară, maghiară și chineză.

Studiile sale se bazează pe teologia patristică și se extind asupra problemelor contemporane. Lecturile sale despre Părinții isihaști ai Filocaliei și asocierile cu isihaștii actuali de la Muntele Athos și din alte părți l-au condus la concluzia că teologia ortodoxă este o știință a vindecării omului. Aceasta este o temă explorată în cartea sa inovativă despre „Psihoterapia ortodoxă” (1986). Alte teme analizate în lucrările sale includ învățăturile Sfântului Grigore Palama, monahismul ortodox și slujirea pastorală. Cele mai recente cărți ale sale tratează probleme legate de genetică și bioetică, văzute din perspectiva ortodoxă. (Descriere preluată de pe: https://edituradoxologia.ro/autor/ips-ierotheos-vlachos-mitropolitul-nafpaktosului)

*Traducerea a fost realizată de Teodor Pascariu, masterand al Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *